Toimintakertomus 2017

UUSIEN ULOTTUVUUKSIEN VUOSI

Puhdas Tohmajärvi ry:n vuosikertomus 2017

Kolmas toiminnan vuosi

  1. Yhdistyksen synty ja tehtävät
  1. Yhdistyksen alkutaival

Puhdas Tohmajärvi ry perustettiin 6.5.2015 voimakkaan kansalaistoiminnan kauden jälkeen toimimaan Tohmajärven kunnan nimikkojärven veden laadun ja virkistysarvojen parantamiseksi. 19 perustajajäsenen jälkeen yhdistys on laajentunut lähes 200 -jäseniseksi vaikuttajaksi ja toimijaksi.

1.2. Yhdistyksen perustehtävät

(Säännöt § 2)

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ensisijaisesti vesien- ja ympäristönsuojelua sekä -hoitoa ja kunnostusta Tohmajärvellä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

– harjoittaa tiedotus-, tutkimus-, suunnittelu-, valistustoimintaa;

– järjestää kokouksia, kursseja, seminaareja, tapahtumia ja talkoita;

– ylläpitää toimintansa edellyttämää yhteyttä viranomaisiin;

– toimii tarvittaessa yhteistyössä muiden vesien- ja ympäristönsuojelutyötä sekä -hoitoa ja kunnostusta tekevien järjestöjen kanssa;

– harjoittaa muuta vastaavaa Tohmajärven vesistön hyväksi tapahtuvaa toimintaa.

2. Toiminnalliset tapahtumat

2.1. Kuhapilkki 26.3.

Yhdistys järjesti toisen kerran pilkkikilpailun Kirkkoniemessä. Sen tavoitteena oli saada mahdollisimman iso kuhasaalis (väh. 45 cm mittaisia kuhia). Kilpailuun osallistui yhteensä 41 kilpailijaa kolmessa sarjassa. Pääpalkinnon sai Mikko Pakarinen 920 g painavalla kuhalla. Eniten muuta kalaa – 2030 g – sai Leena Juvonen. Lastensarjan voiton vei Niina Valo 890 g:lla. Tapahtuma oli tunnelmallinen, vaikkakin räntäsateinen ulkoilutapahtuma oheisohjelmineen Pitäjäntuvalla.

2.2. Vuosikokous ja alustus

Sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin 11.5. kunnan virastotalolla. Varsinaista kokousta edelsi Janne Raassinan alustus Tohmajärven valuma-alueen kunnostusprojektista 2015-2017. Kokoukseen osallistui 17 jäsentä ja se vahvisti hallituksen esitykset sekä valitsi hallituksen erovuorossa olleet jäsenet – Kaija Keinonen, Heli Pirhonen ja Jaana Saukkonen – uudelleen kolmivuotiskaudeksi 2017-2020. Myös toiminnantarkastajat; varsinaiset Paavo Saastamoinen ja Arto Karppinen sekä varatarkastaja Eira Varonen valittiin uudelleen. Jäsenmaksut säilyivät entisinä eli 30,-/varsinainen ja kannatusjäsen sekä 100,- /yhteisöjäsen.

2.3. Potsipäivät -viikko

Yhdistys osallistui omalla osastollaan Tohmajärven oman pitäjäjuhlan Potsipäivien toritapahtumaan 1.7. esittelemällä toimintaansa, järven puhdistusprosessin etenemistä, hankkimalla uusia jäseniä ja myymällä jäsentuotteita sekä kuuntelemalla ihmisten toiveita.

Potsiviikon alussa 27.6. järjestettiin yhteistyössä Tohmajärvi-seuran kanssa linja-autoretki ”Kurkistus kulmille”, jonka aikana tutustuttiin pitäjän itäisten kylien elämään ja mielenkiintoisiin historiallisiin paikkoihin. Retkelle osallistui täysi linja-auto eli 52 henkilöä.

2.4. ”Unelmien uimaranta” – perhetapahtuma Pitäjäntuvalla

Elokuun 12. päivänä järjestettiin monipuolista ohjelmaa sisältänyt perhepäivä Kirkkoniemen Pitäjäntuvalla. 139 ihmistä otti arvontalipukkeen ja osallistui keppihevoskilpailusta, pussijuoksusta, sormihyrrän (spinnerin) pyöritykseen, makkaranpaistoon ja Kesäkahvion muiden tarjousten nauttimiseen. Pitäjäntuvan seinustalla oli vanhojen suurennettujen SA-ilmakuvien näyttely 20-40 lukujen Kirkkoniemi-maisemista. Päivä oli hyvin rohkaiseva kokemus siitä, että järven hyvinvointi kiinnostaa paikallisia asukkaita ja kesää Tohmajärvellä viettäviä ihmisiä.

2.5. Uimarantatalkoot

Kunnanjohtaja Olli Riikonen kutsui sosiaalisen median avulla uimarannan raivaustalkoisiin ihmisiä 8.8. ja yllätys oli suuri, kun innokkaita puskien kaatajia ja oksien kantajia ilmestyi paikalle lähes 50 innokasta käsiparia aurinkoisen iltasään suosiessa. Parin viikon päästä pidetyt jatkotalkoot sateisena iltana toi paikalle lähes 20 vielä innokkaanpaa talkoolaista. Näiden talkoiden ansiosta ja samaan aikaan tehdyn kaislikoiden niiton jälkeen tuleva uimaranta avautui ja ihmiset saivat ihastella rantamaisemaa aivan uusin silmin ja uuden näköisenä.

2.6. Kalastotutkimus ja hoitokalastus syyskaudella

Elo-syyskuun vaihteessa tehtiin Pohjois-Karjalan Kalatoluskeskuksen toteuttama Tohmajärven kalaston perusteellinen tutkimus, jonka ydintulos oli, että järven kalakanta on tervehtynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ahvenkanta on voimistunut ja myös petokalojen elinolosuhteet ovat parantuneet.

Lokakuun alussa puolestaan tehtiin viisi kertaa – 40 -kymmenellä katiskalla ns. mäskikatiska-kalastus. Tuloksena oli noin 450 kg ”roskakalaa” – särkiä, pasureita ja pieniä lahnoja. Kalastuksen toteutti ammattikalastaja Jukka Pusa Kontiolahdelta.

Kalastotutkimus ja hoitokalastus mahdollistuivat Olvi-säätiön myöntämän 10.000 euron apurahan turvin. Osa apurahasta käytetään vuoden 2018 aikana hoitokalastuksen jatkamiseen.

2.7. Yhteislaulu- ja puurotilaisuus sekä kiitosilta yhteistyökumppaneille

Vuoden toiminnallisena päätöksenä voidaan pitää 26.11. vietettyä Joulupuuro- ja lauluhetkeä Kemien työväentalolla, johon osallistui vain noin 20 henkilöä – ehkä varsin lumisateisen päivän vuoksi. Mukavan juhlan aikana Kemien Martat hoitivat tarjoilut ja Ari Mononen oli lauluhetken säestäjänä ja juontajana.

Joulukuun 4. päivä yhdistyksen hallitus tarjosi jouluisen kiitosillallisen Kotipirtti-ravintolassa vuoden aikana mukana olleille vastuunkantajille ja yhteistyökumppaneille. Iltaan osallistui 20 henkilöä.

2.8. Muuta

  • Intialaisten metsänhoitajien vierailu 11.4.

Kontiolahtelainen Bio-academy Oy järjesti intialaisille metsänhoitajille ja metsänhoidon opiskelijoille huhtikuussa tutustumismatkan Suomeen. Matkan yhdeksi kohteeksi valikoitui Tohmajärven kunnostusprojekti. Kaksi ryhmää, yhteensä 70 henkilöä tutustui Janne Raasinan opastuksella valuma-aluetöihin. Kirkonmäellä toteutetun infon jälkeen Yrjö Tolvanen esitteli Tohmajärven kirkon. Ateriahetki vietettiin Jouhkolan hovin rantakodalla, jossa vieraat saivat oikeasti kävellä ”veden päällä” – ja kastella jalkansa! Yhdistyksen edustajina retken aikana olivat myös hallituksen jäsenet Tuomas Leinonen, Pirkko Löppönen ja Jaana Saukkonen.

  • Tarkastuslautakunnan kuultavana 13.4.

Kunnan tarkastuslautakunta kutsui puheenjohtajan ja Janne Raassinan kuultavaksi valuma-alueen kunnostuksen etenemisestä. Lautakunnan jäsenet olivat hyvin kiinnostuneita ja kiitollisia kuulemaansa ja näkemäänsä. Tarkastuslautakunnan julkaisema kunnan tarkastuskertomus vuodelta 2016 on kuvitettu valuma-alueprojektin kuvilla.

Kaislikoiden niitot

Elokuussa yhdistyksemme osallistui ELY-keskuksen, Kemien ja Jouhkolan osakaskuntien sekä Tohmajärven kunnan kanssa kaislikoiden niittohankkeeseen, jolla niitettiin järven eri puolilta kaislikoita pois rehevöittämästä järveä. Erityisesti merkittävää oli, että tulevan uimarannan ja Natura-alueena olevan Peijonniemenlahden kaislikoita saatiin niitetyksi ensimmäistä kertaa. Myös monet yksityiset rannanomistajat niitättivät samalla omalla kustannuksellaan rantojensa kaislikoita.

Koululaiset kalaretkellä 28.8.

Tietäväisen koulun yläkoulun yhden luokan oppilaat olivat tutustumassa Turusenniemessä kalastotutkimukseen, sen saaliiseen ja saivat tietää, miten kalatutkimusta tehdään. Päivä jatkui tulevan uimarannan kautta Pitäjäntuvan nuotiopaikalle, jossa jatkettiin eväiden syönnin ja makkaranpaiston ohella infoa koko järven tilasta ja tulevaisuudesta.

Uimarantahankkeesta Leader-kohde

Elokuussa pidettyjen kaksien talkoiden jälkeen käynnistettiin uimarannan toteuttamisen saaminen ns. Leader-hankkeeksi. Myönteinen päätös Jetina ry:n hallitukselta saatiin lokakuussa. Tämä merkitsee, että hankkeen kustannuksista (n. 100.000 €) 75% saadaan EU-rahana. Ympäristölupahakemus lähetettiin Aluehallintovirastoon 24.11. Suunnitelman lupahakemukseen laati Arto Karppinen. Häntä avustivat Seppo Siponen ja Juhani Mäkinen. Heille suurkiitos isosta ammattimaisesta vapaaehtoispanoksesta. Toteutustyöt tapahtunevat syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana, jolloin uimaranta olisi käytössä alkukesästä 2019 alkaen.

3. Valuma-alueen kunnostus

Tohmajärven valuma-alueen konnostusprojekti 2015-2017 pääsi hieman kangerrellen käyntiin marraskuussa 2015. Alkuvuoden 2017 aikana edullisten sääolosuhteiden ansiosta ja ammattitaitoisten toimijoiden myötä hanke eteni erityisesti Lahdenjoen alueella ripeästi. Vuoden lopulla kokonaishankkeessa oltiin yli 70%:n toteutuksessa. Myös n. 700 000 €:n budjettia pystyttiin noudattamaan kurinalaisesti. Syyskaudella töitä hidasti märän kesän ”perintö” ja talven tulon viivästyminen sekä roudattomat maat lumipeitteen alla.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lupaus, että hanketta voidaan jatkaa vuoden 2018 puolelle, on helpottanut hankkeen toteutusta ja aikataulutusta. Kunnostuhanketta koordinoi kunnan ympäristölautakunnan asettama ohjausryhmä, jonka puheenjohtajaksi valittiin aikanaan yhdistyksemme puheenjohtaja Yrjö Tolvanen. Käytännön töitä kartoittaa työkokoukseksi nimetty ryhmä, jossa ovat mukana kunnan, ELY-keskuksen ja Puhdas Tohmajärvi ry:n edustajat. Työkokouksissa puhetta johtaa kunnan edustajana Erkki Ikonen. Projektijohtajana toimii vesistö- ja luonnonhoidon erityisasiantuntija Janne Raassina, joka hoitaa myös eri kohteiden suunnittelun, koordinoinnin ja töiden (urakoitsijoiden) johdon ja valvonnan.

4. Myönteinen julkisuus ja yhteistyö

Puhdas Tohmajärvi -yhdistyksen saama kannustus ja myönteinen julkisuus hyvin monella tavalla ja tasolla on ilahduttanut ja tukenut yhdistyksen vastuuhenkilöiden toimintaa kotijärvemme hyväksi tehtävässä työssä. Todettakoon, että paikallisessa ja aluelehdessä julkaistiin 25 uutisartikkelia. Lisäksi alueradio informoi usein tapahtumistamme. Maksullisia ilmoituksia julkaisimme 5 kertaa.

5. Jäsenet ja hallinto

5.1. Jäsenet

Vuoden 2017 lopussa yhdistyksellä oli yli 160 henkilöjäsentä. Lisäksi yhdistykseen oli liittynyt 10 yhteisöjäsentä. Lisäjäseniä ei vuoden aikana ole saatu kovin monta, muttei myöskään eronneita ole kuin muutama. Jäsenille on lähetetty vuoden aikana kuuli (6) jäsenkirjettäö. Jäsenhankinta tapahtuu jatkossa luontevalla tavalla eri tapahtumien yhteydessä. Jäsenrekisterin ylläpidon hoidosta on vastannut sihteeri.

5.2. Hallitus ja toiminnantarkastajat

Vuosikokous 11.5. antoi luottamuksen kaikille toiminnasta vastanneille. Erovuorossa olleet hallituksen jäsenistä Kaija Keinonen, Heli Pirhonen ja Jaana Saukkonen valittiin uudelleen yksimielisesti seuraavalle 3-vuotiskaudelle.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluu yhdeksän (9) jäsentä, perustavan kokouksen valitsema puheenjohtaja (Yrjö Tolvanen) sekä hallituksen keskuudestaan valitsemat varapuheenjohtaja (Juhani Mäkinen) ja sihteeri (Heli Pirhonen). Muut jo perustavassa kokouksessa valitut hallituksen jäsenet ovat: Kaija Keinonen, Mikko Kärkäs, Tuomas Leinonen, Pirkko Löppönen, Jaana Saukkonen ja Kari Sormunen. Hallituksen jäsenet edustavat hyvin monipuolisesti elämän eri alueiden asiantuntemusta ja asuvat – voisiko sanoa – ympäri järveä. Kunkin hallituksen jäsenen kausi on kolme (3) vuotta. Valitettavan menetyksen koimme, kun hallituksen jäsen Mikko Kärkäs kuoli elokuussa vaikean sairauden jälkeen

Vuosikokous valitsi toiminnantarkastajiksi Paavo Saastamoisen ja Arto Karppisen sekä vartoiminnantarkastajaksi Eira Varosen.

6. Talous

Tulojen runkona ovat jäsenmaksut, joita kertyi yhteensä 4.500 €. Saimme Olvi- säätiöltä 10.000 €:n apurahan kalastotutkimukseen ja hoitokalastukseen. Apurahasta käytettiin n. 7000 € kertomusvuoden aikana. Merkittävä tulokertymä syntyi puheenjohtajan 70-vuotislahjoista, Vilho Mikkosen tekemästä kuntavalihaasteesta (1 euro/saatu ääni) ja Lämpöidea Oy:n (Jyrki Savolainen) lahjoittamista palkkioistaan Kemien ja Peijonniemen osakaskuntien kalastajille myydyistä pyydysmerkeistä. Näitä varoja uimarannan hyväksi kertyi yhteensä 7.628,00 €. Myös yksityishenkilöiltä saatiin muutamia pieniä lahjoituksia. Tapahtumien osallistumismaksut ja tuotemyynti olivat myös hyvä tulonlähde.

Menopuolella suurin erä on kaislikoiden niittoon, kalastotutkimukseen ja hoitokalastukseen käytetty osuus, jota käytimme yhteensä 12.796,98 €. Valuma-alueprojektille siirsimme 3.600 €. Vuoden tilinpäätöksen tuloslaskelma osoittaa 58,35 euron alijäämää. Alijäämä johtuu Uimaranta-hankkeesta johtuvista etupainotteisista maksuista. (Leader -palautuksia saamme vasta 2018 vuoden aikana!)

Yhdistyksen juoksevia talousasioita hoitaa puheenjohtaja (varalla varapuheenjohtaja). Kirjanpito ostetaan Abaton Oy:ltä (Mirja Korhonen).

7. Yhteenveto ja kiitokset

Puhdas Tohmajärvi -yhdistys sai aloittaa ja voi jatkaa myönteisissä merkeissä. Yhdistys on saavuttanut kotipitäjässämme nopeasti vakavan ja varteenotettavan ympäristöorganisaation aseman ja maineen.

Haluamme osoittaa erityiset kiitoksemme ja tunnustuksemme hyvästä yhteistyöstä suraaville tahoille: Tohmajärven kunta, Olvi-säätiö, Tohmajärven ev.lut seurakunta, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, paikalliset tiedotusvälineet ; Koti-Karjala, Karjalainen ja YLE-Joensuu, järven alueella toimiville osakaskunnille, maanomistajille, jotka ovat suostuneet alueillaan tehtäviin kunnostustöihin, kunnallisvaalihaasteeseen osallistuneet kunta-aktiivit sekä koko jäsenistö – yksityishenkilöt ja yhteisöt – ja myös asiamme kannattajat ja ystävät.

Puhdas Tohmajärvi ry

– Hallitus 12.4.2018

– Vuosikokous 17.5.2018