TUNNUSTUSTA JA UUTTA TOIMINTAA
Puhdas Tohmajärvi ry:n (PuhTo) vuosikertomus 2019
Viides toiminnan vuosi
- Yhdistyksen synty ja tehtävät
- Yhdistyksen alkutaival
Puhdas Tohmajärvi ry perustettiin 6.5.2015 aktiivisen kansalaistoiminnan ansiosta Tohmajärven kunnan nimikkojärven veden laadun ja virkistysarvojen parantamiseksi. 19 perustajajäsenen jälkeen yhdistys on laajentunut lähes 200 -jäseniseksi vaikuttajaksi ja toimijaksi.
1.2. Yhdistyksen perustehtävät
(Säännöt § 2)
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ensisijaisesti vesien- ja ympäristönsuojelua sekä -hoitoa ja kunnostusta Tohmajärvellä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
– harjoittaa tiedotus-, tutkimus-, suunnittelu-, valistustoimintaa;
– järjestää kokouksia, kursseja, seminaareja, tapahtumia ja talkoita;
– ylläpitää toimintansa edellyttämää yhteyttä viranomaisiin;
– toimii tarvittaessa yhteistyössä muiden vesien- ja ympäristönsuojelutyötä sekä -hoitoa ja kunnostusta tekevien järjestöjen kanssa;
– harjoittaa muuta vastaavaa Tohmajärven vesistön hyväksi tapahtuvaa toimintaa.
2. Toiminnalliset tapahtumat
2.1. Laskiaistapahtuma su 3.3.
Yhdistys järjesti ensimmäisen kerran laskiaistapahtman yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton Tohmajärven paikallisyhdistyksen kanssa ”laskiaisriehan” Pitäjäntuvan mäellä pilkkikilpailun Kirkkoniemessä. Osallistujia oli noin 120-150 iloitsemasta hyvistä pulkka- ja kelkkamäistä. Myös kuumat makkarat, mehi ja laskiaispullat maistuivat. MLL:n maskotit Alva ja Silva ilahduttivat erityisesti runsasta lapsijoukkoa halauksillaan. SPR:n paikallisosasto varmisti tapahtuman turvallisuutta. Kokemus oli hallituksen mielestä erittäin onnistunut ja sitä jatketaan mahdollisuuksien mukaa.
2.2. Kuhapilkki la 6.4.
Neljäs leikkimielinen kuhapilkki-tapahtuma järjestettiin aurinkoisena huhtikuun alun lauantaina Pitäjäntuvan rannassa. Sen tavoitteena oli saada mahdollisimman iso kuhasaalis (väh. 45 cm mittaisia kuhia). Kilpailuun osallistui yhteensä 53 kilpailijaa kahdessa sarjassa. Yhtään kuhaa ei saatu!. Eniten muuta kalaa – 2,718 kg – sai Veijo Silvennoinen. Juniorisarjan paras oili Aapeli Kukkonen 808 g:n saaliilla.Tapahtuma oli muuten tunnelmallinen ja viihtyisä hyvä yhdessä olon ulkoilutapahtuma oheisohjelmineen Pitäjäntuvalla ja sen läheisyydessä.
2.3. Vuosikokous to 16.5.
Sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin 16.5. kunnan virastotalolla. Varsinaista kokousta edelsi ”Hoitokalastuksen mahdollisuudet järven laadun parantamisessa” -. Alustajana toimivat ammattikalastajat Jukka Pusa ja Heikki-Jussi Kupiainen. Aihe herätti vilkasta keskustelua ja monia kysymyksiä. Kokoukseen osallistui 15 jäsentä ja se vahvisti hallituksen esitykset sekä valitsi hallituksen erovuorossa olleet jäsenet – Tapio Jormanainen, Maija Kantola ja Tuomas Leinonen – uudelleen kolmivuotiskaudeksi 2019-2022. Juhani Mäkinen pyysi eroa (kausi 2018-2021) terveydellisistä syistä 1). Hänen tilalleen valittiin Marja Multanen. Toiminnantarkastajiksi valittiin varsinaiset Paavo Saastamoinen ja Eira Varonen sekä varalle Eija Mäkelä. Kaikki valinnat olivat yksimielisiä. Jäsenmaksut säilyivät entisinä eli 30,-/varsinainen ja kannatusjäsen sekä 100,- /yhteisöjäsen.
1) Suruviestinä 17. heinäkuuta saimme kuulla, että yhdistyksemme alkuvuosien aktiivinen ja osaava varanpuheenjohtajamme Juhani Mäkinen on nukkunut ikiuneen. Kiitollisina kunnioitamme hänen muistoaan!
2.4. Potsipäivät -potsitori la 29.6. ja Värtsilä -päivä la 20.7.
Yhdistys osallistui omalla osastollaan Tohmajärven oman pitäjäjuhlan Potsipäivien toritapahtumaan 29.6. ja Värtsilä-päiville esittelemällä toimintaansa, järven puhdistusprosessin etenemistä, uimarantasuunnitelmia ja hankkimalla uusia jäseniä ja myymällä jäsentuotteita sekä kuuntelemalla ihmisten toiveita.
2.5. Unelmien uimarannan vihkiäiset su 30.6.
Uusi aluevaltaus – uimarannan rakentaminern Kirkkoniemen kulttuurimaisemaan valmistui käyttöön otettavaksi kesäkuun lopussa. Juhlalliset vihkiäiset järjestettiin Potsipäivien ohjelmaosana sunnuntaina 30.6. Vihkimisjuhlana oli ekumeeninen hartaushetki, jonka toimittivat metropoliitta Ambrosius ja läänirovasti Mikko Lappalainen. Tilaisuutta juhlisti myös kirkkokuoro Kaiku kanttori Hannu-Heikki Hakulisen johdolla. Juhlaa edelsivät kirkossa pidetty sanajumalanpalvelus, jossa saarnasi metropoliitta Ambrosius ja Pitäjäntuvalla kirkkokahvien yhteydessä jäjestetty koululaisten piirustuskilpailun ”Unelmien uimaranta”-näyttelyn avajaiset ja palkintojen jako parhaille töille. Nämä rahapalkinnot kustansi yhdistyksemme. Näyttely oli avoinna elokuulle Pitäjäntuvan kesäkahviossa.
2.6. Perhetapahtuma uimarannalla ja Pitäjäntuvalla la 17.8.
Koulujen alun jälkeisenä lauantaina järjestettiin monipuolista ohjelmaa sisältänyt perhepäivä Kirkkoniemen uudella uimarannalla ja Pitäjäntuvan mäellä. Paikalla oli Pelastuslaitoksen paloauto ja ambulanssi. Rannalla saimme nähdä SPR:n pelastusnäytöksen ”Osaatko auttaa”, jonka ”potilaaksi” suostui kunnanjohtaja Olli Riikonen. Rantavedessä pääsi kokeilemaan sub-laudalla kellumista. Erityisesti lapsille suunnattuja ohjelmia olivat kivien maalaus, rannalta onkiminen ja rantahietikolla pidetyt juoksukilpailut. Ohjelma sisälsi myös ”unelmien ranta-asu” -muotinäytöksen, johon osallistui kolme rohkeaa ladya. Näytös päättyi raivoisiin aploodeihin ja Heli Keinosen laulamaan ’Ajettihda zikanaiset’ – 60 luvun hitti-iskelmään.
Oheistapahtumina olivat luonnollisesti makkaranpaisto, Marttojen paistamat vohvelit ja Pitäjäntuvan kesäkahvio. Tapahtumaan osallistui lähes 100 henkilöä.
2.7. Muuta
- Hoitokalastukset
Sekä keväällä että syksyllä toteutettiin ammattikalastaja Jukka Pusan toimesta viiden hoitokalastuksen sarja 40:llä ns. mäskikatiskalla. Tuloksena oli keväällä 685 kg ja syksyllä 455 kg roskakalaa pois järvestä. Kolmena vuonna toteutettujen hoitokalastusten yhteistulos on ollut n. 3.150 kg.
–Kaislikoiden niitot
Kaislikoiden niittoja ei kuluneena vuonna pystytty toteuttamaan varojen (avustusten ja hankittavien tulojen) puutteessa.
– Koululaisten kala- ja ympäristöretkipäivä 11.9
Tietäväisen yläkoulun yhden luokan oppilaat ja osa Värtsilän koulun oppilaista olivat tutustumassa syyskuussa Turusenniemessä hoitokalastukseen sekä järven kalakannan kirjoon. Päivä jatkui uimarannan kautta Pitäjäntuvan nuotiopaikalle, jossa jatkettiin eväiden syönnin ja makkaranpaiston ohella infoa koko järven tilasta ja tulevaisuudesta sekä PuhTo:n toiminnasta. Läksiäisiksi kukin oppilas sai muistoksi PuhTo-paidan. Päivään osallistui yhteensä yli 50 oppilasta opettajineen.
– Valuma-aluekunnostuskurssi 13. ja 14.9.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus järjesti koko maakunnan alueellisen valuma-aluiden kunnostuskurssin Tohmajärvellä kaikille eri vesistöjen kunnostamisesta kinnoistuneille henkilöille ja tahoille. Ensimmäisenä päivänä oli alustusten vuoro, joiden joukossa oli puheenjohtajamme pitämä esitelmä aiheesta ”Kunnostuksen paikalliset kasvot” Seminaarin osallistuivat PuhTo:sta puheenjohtaja ja sihteeri. Ensimmäisenä päivänä osallistujia oli noin 30 ja toisena – tutustumisretkipäivänä – oli 8 henkilöä.
3. Tunnustusta valuma-alueen kunnostuksen johdosta
Yhdistyksemme sai vastaanottaa valtakunnallisen Ympäristökeskuksen myöntämän
Ansioitunut vesistökunnostaja – palkinnon kesäkuun alussa lähinnä järvemme valuma-alueen kunnostamishankkeen 2016-2018 johdosta. Palkinto on huomionosoitus ja kiitos koko kunnalle, kaikille sen asukkaille ja niille tahoille, jotka olivat mukana em. projektissa. Toinen tunnustuspalkinto tuli Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta pari päivää myöhemmin. Tämän maakunnallisen Ympäristöpalkinnon perustelut olivat lähes samat kuin em. valtakunnalisen palkinnon.Olemme hyvin kiitollisia ja otettuja saamastamme huomiosta ja toivomme, että palkinnot innostavat meitä kaikkia toimintaan oman lähiympäristömme parhaaksi. Palkinnot perusteluineen ovat nähtävinä kunnanviraston aulan vitriinissä.
4. Myönteinen julkisuus
Puhdas Tohmajärvi -yhdistyksen saama kannustus ja myönteinen julkisuus hyvin monella tavalla ja tasolla on ilahduttanut ja tukenut yhdistyksen vastuuhenkilöiden toimintaa kotijärvemme hyväksi tehtävässä työssä. Todettakoon, että paikallisessa ja aluelehdessä julkaistiin yhteensä 15 uutisartikkelia, joista Uimarannan rakentaminen ja vihkiäiset sekä em palkitsemiset saivat runsaasti palstatilaa. Lisäksi alueradio informoi usein tapahtumistamme. Myös valtakunnan verkossa Radio-Suomen Päivässä oli lyhyt ohjelma uimarannan valmistumisesta. Maksullisia ilmoituksia julkaisimme 3 kertaa.
5. Jäsenet ja hallinto
5.1. Jäsenet
Vuoden 2019 lopussa yhdistyksellä oli yli 183 henkilöjäsentä. Lisäksi yhdistykseen oli liittynyt 11 yhteisöjäsentä. Lisäjäseniä vuoden aikana saatiin muutamia. Jäsenyydestä luopujia oli muutamia ja kuoleman kautta menetimme kaksi jäsentä. Jäsenille on lähetetty vuoden aikana neljä (4) jäsenkirjettä. Jäsenhankinta tapahtuu jatkossa luontevalla tavalla eri tapahtumien yhteydessä. Jäsenrekisterin ylläpidon hoidosta on vastannut hallituksen jäsen Heli Sarkkinen.
5.2. Vuosikokous, hallitus ja toiminnantarkastajat
Vuosikokous 16.5. antoi luottamuksen kaikille toiminnasta vastanneille. Hallituksen kokoonpanossa tapahtui yksi muutos (ks. kohta 2.2. )
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu yhdeksän (9) jäsentä, vuosikokouksen komeksi vuodeksi kerrallaan valitsema puheenjohtaja (Yrjö Tolvanen) sekä hallituksen keskuudestaan valitsemat varapuheenjohtaja (Juhani Mäkinen 16.5. asti, Marja Multanen 16.5.alkaen) ja sihteeri (Heli Sarkkinen 16.5. asti ja Maija Kantola 16.5. alk.). Muut hallituksen jäsenet ovat: Tapio Jormanainen, Kaija Keinonen, Tuomas Leinonen, Jaana Saukkonen, Heli Sarkkinen ja Kari Sormunen. Hallituksen jäsenet edustavat hyvin monipuolisesti elämän eri alueiden asiantuntemusta ja asuvat – voisiko sanoa – ympäri järveä. Kunkin hallituksen jäsenen kausi on kolme (3) vuotta.
Vuosikokous valitsi toiminnantarkastajiksi Paavo Saastamoisen ja Eira Varosen sekä vartoiminnantarkastajaksi Eija Mäkelän.
6. Talous
Tulojen perusrunkona ovat jäsenmaksut, joita kertyi yhteensä 3.950 €. Tukijamaksuja ja lahjoituksia saimme yhteensä 1.178 €. Kunnalta saimme 7.500 €:n toiminta-avustuksen ja v. 2017 saadulla 45.000 €:n ns. puskurilainalla toteutimme uimarannan rakentamista. Puskurilainasta maksettiin vuoden lopussa 15.000 € ja loppuosuudesta (30.000 €) teimme kunnanhallituksen kanssa sopimuksen 6-vuoden aikana tapahtuvasta takaisinmaksuohjelmasta.Tapahtumien osallistumismaksut ja muut tuotot olivat myös hyviä tulonlähteitä.
Menopuolella suurimmat erät ovat uimarannan rakennusten pystyttäminen sekä osittain edelliseltä vuodelta siirtyneet kaivu- ja maansiirtotyöt, joita tuli yhteensä yli 60.000 €:n arvosta. Kevään ja syksyn hoitokalastuksen kulut olivt yhteensä 5.000 € , jotka saimme täysimääräisinä ELY-keskukselta ns. velvoitemaksuista. Vuoden tilinpäätöksen tuloslaskelma osoittaa 33.738,13 €:n alijäämää. Alijäämä johtuu pääosin Uimaranta-hankkeen suurista kuluista, jotka kaikki kirjattiin Leader-ehtojen mukaisesti tuloslaskelmaan. Vastaavasti kaksivuotisen Leader -hankkeen kunnostustuottoja oli yhteensä 77.219,97 €, jotka myös kirjattiin tuloslaskelmaan.
Yhdistyksen juoksevia talousasioita hoitaa puheenjohtaja (varalla varapuheenjohtaja). Kirjanpito ja jäsenlaskutus ostetaan Abaton Oy:ltä (Mirja Korhonen).
7. Yhteenveto ja kiitokset
Puhdas Tohmajärvi -yhdistyksen toiminta sai jatkua myönteisissä merkeissä. Yhdistys on saavuttanut kotipitäjässämme nopeasti vakavan ja varteenotettavan ympäristöorganisaation aseman ja maineen. Uimarannan rakentamisen ansiosta olemme myös merkittävä virkistystarjoaja erityisesti alueen lapsiperheille.
Haluamme osoittaa erityiset kiitoksemme ja tunnustuksemme hyvästä yhteistyöstä suraaville tahoille: Tohmajärven kunta, Tohmajärven ev.lut seurakunta, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, paikalliset tiedotusvälineet, Koti-Karjala, Karjalainen ja YLE-Joensuu, järven alueella toimiville osakaskunnille, maanomistajille, jotka ovat suostuneet alueillaan aikanaan tehtyihin kunnostustöihin, yhteistyökumppaneille ja lukuisille tapahtumien ja uimarannan rakentamisen talkoolaisille sekä koko jäsenistölle – yksityishenkilöt ja yhteisöt – ja myös asiamme tukijoille, kannattajille ja ystäville.
Puhdas Tohmajärvi ry
- Hallitus 2.4.2020
- Vuosikokous 14.5.2020
- (tai Koronan vuoksi 13.6.2020)